dijous, 27 de setembre del 2012

Act.36: FILÒSOFS PRESOCRÀTICS

Aquí podem trobar de manera esquematitzada, els filòsofs presocràtics. De manera que ens pot servir d'ajuda per tal de enrecordar-nos quins eren els seus principis, els temes en els quals solien parlar en els seus escrits i més informació útil per tal de no deixar-los enrere.

dimecres, 26 de setembre del 2012

Act.35TEXTOS d'HERÀCLIT

Entre aquest recull de poemes he escollit 2-3-4-9-11.

En aquest petit fragment del text 2, de dues línies, Heràclit, ens explica que els contraris s’harmonitzen, fent referència principalment a que, aquests es necessiten per tal de ser contraris. La podem comparar quan diu que El camí que puja i el que baixa és un i el mateix, ja que continua parlant dels contraris, però concretament, en aquest text especifica que encara que existeixin els contraris,la natura és la mateixa.

Per altra banda, quan llegim La vertadera naturalesa de les coses sembla restar oculta, ens adonem quan diu que sembla restar oculta, es refereix a que l’essència de les coses no es manifesten però podem accedir a conèixer-les si tenim consciència o sabem el que realment és el logos, res a veure amb els contraris esmentats anteriorment.

Seguidament, una vegada comentat l’essència de les coses, trobem Entrem i no entrem al mateix riu, som i no som, és a dir, ell es refereix a que una cosa no és la mateixa que una altre, per tant, també la podem relacionar amb El sol és nou cada dia, ja que, tot canvia dia a dia, res és el mateix i una cosa és el passat i l’altre el futur, res a veure per part dels dos.  

dissabte, 22 de setembre del 2012

Act.34: TEXTOS DE PARMÈNIDES

IDEES PRINCIPALS
La idea principal que podem extreure d'aquest fragment, és el perquè de la idea de la veritat.On fa clara referència a que no es pot passar del no-ésser al ésser, perquè sinó això seria una imperfecció i ell desde un principi sempre ha defensat que l'ésser humà és perfecte.
POSA UN TÍTOL AL TEXT
"L'eternitat de l'ésser"
ANÀLISI DEL TEXT
Aquest petit fragment filosòfic pertany a Parmènides en el que ell defensa que "només podem dir i pensar que l’ésser és i existeix". 
Al llarg del fragment apareixen característiques destacables i importants de l’ésser com l’eternitat d’aquest o el fet que sigui perfecte.
Dóna importància d’immutabilitat i a que no pot desaparèixer, ja que l’ésser és perfecte.
A diferència d’ Heràclit aquest defuig de l’existència del canvi per tant, l’origen de nous éssers només pot venir d’altres éssers. Reflexem la via de la veritat de l’autor, ja que és un text que tracta de l’ésser en profunditat. On cal destacar, que la via de la veritat és un gran exercici deductiu en el qual es tracta de l'ésser i nega la validesa dels sentits, ja que, es tracten d'un parany. Per altra banda, cal destacar també la via de l'opinió, ja que, encara que no es veu reflectit en el text, és important perquè parla sobre el món de les aparences, la propietat i el canvi ens mostren que els sentits no es tracta de la veritat sinó que és una simple aparença.
COMPARACIÓ
Heràclit qui és considerat el mestre del canvi, és a dir, que totes les coses són dinàmiques (MONISME DINÀMIC) és l'autor que pot ser comparat amb Parmènides que a diferència del primer defensa un ésser immutable i etern, negant el canvi d'Heràclit. Pel que fa a les teories, el primer defensa una lluita de contraris en què sense el seu contrari les coses no poden existir i el segon l'eternitat de l'ésser.

dimarts, 18 de setembre del 2012

Act.33:Anaximandre de Milet

"D’allà d’on ve el naixement als éssers, allà troben també la seva destrucció, segons la necessitat. És com si es paguessin mútues retribucions i penes per la seva injustícia, segons l’ordre del temps."

IDEES PRINCIPALS
Es tracta de l’únic fragment que es conserva del filòsof Anaximandre de Milet i que ens explica l’ordre del cosmos en que a través d’una causa ordenadora tot neix i es destrueix al mateix lloc indeterminat anomenat ápeiron.
POSA UN TÍTOL AL TEXT
"Un fons indeterminat per a tots; l'aperión"
ANÀLISI DEL TEXT
Pel que fa el petit text d’Anaximandre, veiem un clar exemple del pensament del filòsof sobre l’origen de totes les coses. Defensa que totes les coses existeixen a partir d’unes altres, de manera que, no trobem un límit.
En aquest petit text ens transmet una idea principal que diu que al món està envoltat per un ordre i tot està destinat a a ser etern. Però per altra banda, trobem la valuosa existència d'unes llavors amb una gran importància envers el terme justícia sobre el desordre i el caos amb la finalitat d’equilibrar-los, així com les accions injustes de l’home segons la qual tots paguem per allò que no és correcte. En conclusió, tota aquella persona que actua malament o fa quelcom que no està bé està destinat a pagar-ho.
2n de Batxillerat: Història de la Filosofia

Doncs bé, a partir d'aquesta entrada publicaré totes les activitats de segon de Batxillerat en la matèria de l'Història de la filosofia..per tant, espero que gaudiu i ànims a tothom!!!